Dali

Opticon 5

De Opticon-familie van Dali mikt regelrecht op het hart van elke muziekliefhebber.Net als bij andere speakerfabrikanten op dit prijspunt, brengen de Denen een ruim aanbod speakers onder de Opticon-noemer. Zo krijgt je als consument een ruime keuze geserveerd, waarbij je geheid voor jouw situatie wel een luidspreker vindt.

Bovendien omvat de Opticon-familie ook verschillende oplossingen, naargelang of je gaat voor een stereo-opstelling in een klein dan wel grote kamer of van plan bent een thuiscinema te bouwen.

Vaak zie je bij tests van dergelijke speakerfamilies vooral de topmodellen opduiken, wat in dit geval de Opticon 8 zou zijn. Maar wij leggen liever de Opticon 5 op de pijnbank, een zeer toegankelijke luidspreker die de kleinste van de drie vloerstaanders in deze Dali-familie is.

Er zijn twee zaken bij de Opticon-familie die mij prikkelen: het gebruik van SMC en de combinatie van een dome en een ribbon-tweeter. Het eerste verdient wellicht wat uitleg, aangezien SMC (oftewel: Soft Magnetic Compound) een materiaal is dat eigen is aan Dali.

SMC is een poeder bestaande uit magnetische korrels met een unieke eigenschap: ze zijn sterk magnetisch, maar geleiden elektrische stromen zeer slecht. Bovendien is SMC een zacht materiaal dat relatief makkelijk in allerlei vormen kan geperst worden. Zoals in de vorm van een luidsprekermagneet, die dankzij de lage elektrische geleiding weinig wervelstromen en dus warmte opwekken én snel aantrekken en afstoten.

Dergelijke eddy currents en het hysteresis-fenomeen heb je liever niet, omdat ze het gedrag van de magneet beïnvloeden en mogelijk leiden naar vervorming. SMC is geen nieuwe uitvinding – Dali gebruikte het al in de Rubicon en Epicon-speakers – maar het is wel verrassend om het in de woofer van een speaker van dit prijspunt te zien opduiken. Dali heeft ons altijd verteld dat het materiaal toch behoorlijk prijzig is om te fabriceren. Blijkbaar is er op dat gebied een doorbraak geforceerd.

Nog een kenmerk van betere Dali-speakers is het gebruik van zowel een linttweeter als een zachte, rond dome-tweeter. Langs één kant is dat behoorlijk gewaagd, omdat er een gevaar bestaat dat twee aparte bronnen van hogere tonen faseproblemen opleveren. Dali laat de twee tweeters ook effectief overlappen; er is geen crossover voorzien. De dome-tweeter start wel aan circa 2 kHz, terwijl de ribbon past speelt bij frequenties boven 10 kHz en echt optimaal presteert rond 14 kHz. Het eindpunt van de dome-tweeter ligt rond 20 kHz, terwijl de linttweeter nog eens stukje doorspeelt. Maar langs de andere kant is het ook slim, want zowel dome- als ribbontweeters hebben hun voordelen en die worden hier netjes gecombineerd.

Reken dus vooral op een brede uitstraling in de kamer. Tijdens het luisteren viel dat op wanneer ik weg van de sweet spot aan de zijkant van de ruimte even wat notities maakte op de computer. Bij het stappen van één punt naar het andere viel de presentatie van de mid- en hoge tonen veel minder weg. Een mooie eigenschap voor een woonkamer waar niet iedereen recht voor de speakers zit.

Beide tweeters zijn gemonteerd in een mooie metalen plaat die de Opticon 5 en zijn grotere broers een uniek uitzicht geeft. Meteen een goede reden om die luidsprekergrille te verwijderen! Dat die grille niet magnetisch bevestigd is, mag je beschouwen als een detailkritiek.

Sowieso is de Opticon 5 langs de voorkant het bewonderen waard, met dank aan een knap uitgevoerde voorplaat met een mooie laklaag. Ons testmodel pronkte met een diepzwarte lak, er is ook een mattere witte laklaag of een walnootafwerking mogelijk.

Gek genoeg is het contrast tussen de glanslak vooraan en de doffe MDF aan de zijkanten visueel wel interessant en geeft het wat karakter. Toch ook meegeven dat zelfs deze betaalbare luidsprekerfamilie gefabriceerd wordt in Denemarken en daar geassembleerd is met de hand. Bij sommige merken wordt de productie van de goedkopere speakers geoutsourced naar een Chinese toeleverancier, wat soms wel, soms niet goede resultaten oplevert.

De Opticon 5 is een speaker die straf uit de hoek komt, als je rekening houdt met het feit dat dit de instap-vloerstaander is in de Opticon-familie en dat hij eigenlijk best betaalbaar is. De muzikaliteit, de mooie prestaties in het midden en de brede uitstraling zijn sterke punten die deze luidspreker zeker het beluisteren waard zijn. Wel goed de combinatie met de rest van de keten uitpluizen, want een iets zachtere aanpak aan de kant van de versterker zal tot een geslaagder totaalplaatje leiden.

Close window